A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Як спілкуватися з людьми похилого віку

Дата: 26.03.2024 14:43
Кількість переглядів: 77

Вік дарує не тільки досвід і мудрість. Згодом добрі, чуйні люди з хорошим почуттям гумору, вміють красиво формулювати свої думки, можуть змінитися до невпізнання. Часто прожиті роки роблять людину грубим, відлюдним і образливим. Кілька простих порад про те, як спілкуватися з людьми похилого віку, в принципі, допоможуть подолати складний період і забезпечити близьким гідний догляд.

Спілкування може стати великою проблемою, оскільки люди похилого віку не пам'ятають те, про що Ви говорили всього кілька хвилин тому. Можуть початися проблеми з невимкненим світлом, водою або іншими небезпечними забудькуватість, наприклад своєї адреси проживання. Це відбувається через зміни в мозковій діяльності, тому в таких ситуаціях залишається просто посилити контроль.

Літня людина при спілкуванні хоче говорити саме про ті проблеми, які йому здаються важливими. Часто така розмова нагадує заїжджену пластинку, оскільки люди в віці краще пам'ятають, що з ними відбувалося в молодості, і повністю ігнорують нагальні проблеми. Не слід на них злитися за це, просто необхідно бути більш терплячими. Приділіть батькам кілька хвилин і в черговий раз вислухайте знайомий монолог.

Спілкування з людьми похилого віку часто стає великою проблемою, оскільки вони дуже вразливі і можуть почати турбуватися через дрібниці. Багато, особливо жінки, будь-яке зауваження з приводу свого зовнішнього вигляду або поведінки сприймають як образу. Те, що для Вас дрібниця, літній людині здається справжньою трагедією, і розмова може піти по небажаному руслу. Істерики, крик і образи часто стають причинами нервових зривів. Намагайтеся в розмові дотримуватися такт і не ображати близьких випадково кинутої фразою. Як спілкуватися з літніми батьками ми вчимося все життя.

Настрій літньої людини може змінюватися швидше, ніж весняна погода. Протягом розмови вони можуть по кілька разів переходити від стану збудження до печалі, радості або тузі. Будь-яке нагадування про те, що їм приносить біль, може стати причиною сліз і образ. Намагайтеся в розмові не зачіпати їх почуттів. Це стане запорукою взаєморозуміння та гарного настрою.

Поради по правильному спілкуванню з людьми похилого віку

 

  Контролюйте свою промову. У розмові ми декількома словами можемо завдати величезної шкоди людям похилого віку. Часто підтримувати бесіду з людиною у віці буває важко, але пам'ятайте, що цей стан - наслідок прожитих років. Обходьте в розмові теми, які псують їм настрій. Чи не загострювати увагу на тому, що хтось із їхніх друзів чи сусідів помер, - це може стати причиною емоційного зриву. Намагайтеся самі менш експресивно реагувати на зауваження. Бесіда повинна бути плавною і розміреним.

Чи не акцентуйте їх увагу на Вашу допомогу

Чи не набридає їм своїми порадами, а краще допоможіть непомітно. Зовсім недавно вони переживали з приводу Ваших погані оцінки або порваній одягу, а сьогодні Ви вже хвилюєтеся, що мама не п'є таблетки, а тато зірвав поперек на дачі. Постарайтеся оточити їх максимумом ненав'язливого уваги без моралей.

Не робіть з мухи слона

Не завжди при спілкуванні слова батьків про те, що вони зробили щось погане, говорять про серйозну проблему. Не панікуйте завчасно. Постарайтеся декількома навідними питаннями дістатися до суті. При цьому не загострювати на виниклу проблему надто багато уваги. Люди похилого віку дуже недовірливі і можуть потім довго переживати через дрібниці.

Проявляйте ніжність і любов без приводу

Похвала може діяти краще всяких ліків. Добре слово здатне докорінно змінити настрій і позбавити літньої людини від переживань. Заохочення і похвала, слова любові або просто міцні обійми надовго зроблять психоемоційний фон комфортним. Ніколи не забувайте сказати спасибі. Подяка для людини у віці є підтвердженням її причетності до життя близьких людей. Пам'ятайте: теплі ласкаві слова здатні швидко загасити полум'я будь якої сварки.

 

 

Чи не заохочуйте старі образи

Іноді знайти вихід зі складної ситуації можна, подивившись з боку на свої взаємини. Постарайтеся абстрагуватися від конфлікту, якщо такий тягнеться давно. Суть образи може виявитися такою незначною і дрібною, що не варто на ній загострювати увагу.

 Дайте їм відчути свої сили

Навіть дуже літня людина має мати свої обов'язки. Придумайте завдання, з яким легко можуть впоратися літні люди, і наповніть їх життя сенсом. Навіть проста робота, яку Ви самі робите набагато швидше і якісніше, буде для них дуже важлива і дасть знову відчути свою значимість.

Розмовляйте про все

Більше розмовляйте з літніми людьми. Їм потрібно відчувати, що вони грають у  житті важливу роль. Немає необхідності вибирати теми спеціально, для них все має значення. Навіть розмова про поїздку в громадському транспорті - хороша тема для розмови. Головне, щоб вони не нервували.

 Будьте готові до труднощів

Сприймайте своїх батьків , знайомих, рідних та підопічних такими, якими вони є. В їхньому віці пізно мінятися, і постійна критика їх дій тільки викличе роздратування і образу. Іноді корисно закрити на деякі проблеми очі і не загострювати на них увагу. Не звинувачуйте себе, якщо щось йде не так. Постарайтеся дістатися до суті конфлікту і вирішите проблему кількома теплими словами. Увага і любов напевно зможуть перемогти будь-які розбіжності. Не забувайте про те, що за Вашими взаємовідносинами з татом і мамою спостерігають Ваші діти, і через багато років Вам належить скористатися плодами виховання.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь