A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Підприємство ліквідовується. Які права мають працівники у декретній відпустці

Дата: 13.07.2021 16:38
Кількість переглядів: 274

Трапляється так, що жінка перебуває у декретній відпустці, а тут надходить повідомлення від роботодавця з новиною, що підприємство ліквідується. Які права має працівник, який  знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років? 

Пiд час звiльнення працiвникiв згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України має бути дотримано певного порядку вивiльнення та враховано переважне право на залишення на роботi окремих категорій працівників, у тому числі жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років відповідно до статті 184 КЗпП України.

Так, звільнення, зокрема жінок, які мають дітей віком до трьох (шести) років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, окрім випадку повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування таких жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Тобто, підприємство має працевлаштувати таку жінку самостійно або через Державну службу зайнятості.

У разі припинення трудових відносин за ініціативи роботодавця на підставі ліквідації підприємства працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Про наступне припинення трудових відносин з вищевказаних підстав роботодавець повинен письмово повідомити про це не меш ніж за 2 місяці. При недодержанні строку попередження працівника про звільнення, суд змінює дату його звільнення, зарахувавши строк попередження, протягом якого він працював.

Виплати при звільнені:

нарахована, але не виплачена заробітна плата;

грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткові відпустки працівникам, які мають дітей;

вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

В день звільнення підприємство повинно провести всі розрахунки та виплатити належні працівнику грошові суми. У випадку коли працівник знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до трьох (шести) років (декретна відпустка), то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. В разі спору про розмір сум, належних працівнику при звільненні, роботодавець в усякому випадку повинен виплатити не оспорювану ним суму, а оспорювану різницю працівник має право стягнути у судовому порядку.

     За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися:

  • за телефоном Єдиного контакт-центру 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України);
  • Теребовлянське бюро правової допомоги 

за адресою: м. Теребовля, вул. Князя Василька, 104,а.

 тел. 3551(2-10-02), 0682372512.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь