A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

29 жовтня за ініціативи Всесвітньої асоціації боротьби з інсультом оголошено Всесвітнім Днем боротьби з інсультом.

Дата: 29.10.2019 08:11
Кількість переглядів: 884

29 жовтня за ініціативи Всесвітньої асоціації боротьби з інсультом оголошено Всесвітнім Днем боротьби з інсультом.

Інсульт часто називають «судинною катастрофою». Та й справді, хвороба розвивається несподівано, швидко і часто призводить до вкрай несприятливих наслідків, змушуючи близьких хворого шукати шляхи реальної ефективної допомоги. Не варто думати, що інсульт — прерогатива людей пенсійного віку. Жертвами «судинної катастрофи» можуть стати активні молоді люди, особливо ті, хто веде повноцінне життя, чи займається інтелектуальною працею. В Україні щорічно реєструється більше 100 тисяч інсультів, тому для багатьох сімей це не пустий звук, а реальна проблема, яку доводиться вирішувати.

Інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. З погляду сучасної медицини, інсульт, або апоплексичний удар, — це важке і дуже небезпечне судинне ураження центральної нервової системи.

Розрізняють два основних типи інсульту: геморагічний — при розриві судин (крововилив у мозок, під оболонки й у шлуночки мозку), та ішемічний — при закупорці тромбом чи тривалому спазмі судин головного мозку.

Ішемічний інсульт частіше виникає в осіб старшого віку, хоча зустрічається і в молодих активних людей. У багатьох випадках вдається встановити зв’язок перших проявів з попереднім підвищеним фізичним навантаженням, впливом емоційного фактора, вживанням алкоголю та ін.

Ішемічний інсульт може статися в будь-який час доби, однак найчастіше — вночі чи на світанку. Він може розвиватися поступово протягом декількох днів, а може мати гострий перебіг. Ішемічному інсульту зазвичай передують певні порушення мозкового кровообігу. З’являється головний біль, запаморочення, похитування при ходьбі, слабкість або заніміння кінцівок, біль у ділянці серця і втрата свідомості, утруднення чи порушення мови. На відміну від геморагічного, ішемічний інсульт розвивається повільніше і людина, як правило, встигає помітити погіршення самопочуття та звернутися до лікаря  за медичною допомогою.

Геморагічний інсульт найчастіше розвивається у віці 45–60 років, майже з однаковою частотою у чоловіків і жінок. Виникає зазвичай раптово, після хвилювання або різкої перевтоми, фізичного перевантаження. Інсульту передують припливи крові до обличчя, раптовий інтенсивний головний біль, блювання, бачення предметів у червоному кольорі, розлади свідомості — від напівнепритомності до повної її втрати.

Оскільки високий артеріальний тиск є основною причиною інсульту, потрібно постійно контролювати його перепади і вчасно вживати адекватних заходів. Світовий досвід останніх десятиліть показує, що завдяки лише самому контролю над артеріальним тиском вдалося знизити випадки інфаркту міокарда в людей, схильних до серцево-судинних захворювань, на 20 %, а інсульту — на 50 %.

Треба знати, що коли верхній показник (систолічний артеріальний тиск) постійно вищий за 140 або якщо нижній показник (діастолічний артеріальний тиск) постійно вищий за 90, — необхідно обов’язково проконсультуватися у лікаря. Медикаментозна терапія артеріальної гіпертензії постійно покращується, при правильному підборі препаратів не буде побічних ефектів і якість життя не постраждає.

Відомо, що куріння подвоює ризик інсульту. Якщо кинути палити, то ризик інсульту відразу почне знижуватися. Через п’ять років ризик розвитку інсульту в «колишнього» курця буде таким самим, як у людей, що не палять.

Важливо знати свій рівень холестерину у крові. Збільшення вмісту холестерину підвищує ризик розвитку інсульту і, відповідно, зниження рівня холестерину (якщо він був підвищений) знижує ризик розвитку інсульту. Зниження вмісту холестерину в більшості людей вдається досягти за допомогою простої дієти й фізичних вправ, і лише декому потрібна медикаментозна терапія.

Змініть шкідливі звички на корисні, нехай здоровий спосіб життя стане вашим стилем. Щоденна прогулянка протягом 30 хвилин може суттєво покращити стан здоров’я і знизити ризик інсульту. Замість прогулянки можна вибрати будь-які інші види фізичної активності: велосипед, плавання, танці та ін.

Крім того, всім без винятку — як тим, що перенесли інсульт, так і схильним до інсульту — рекомендована дієта з низьким вмістом солі й жирів. Зменшуючи кількість солі й жирів у харчуванні, ви знизите свій артеріальний тиск і таким чином, що набагато важливіше, знизите ризик розвитку інсульту. Намагайтесь, щоб харчування було збалансованим, з переважанням фруктів, овочів, круп і помірною кількістю протеїнів.

Слід зазначити, що навіть якщо у людини зараз присутні більшість із вказаних факторів ризику, то шанс уникнути інсульту все-таки є. Для цього потрібно лише вчасно вжити відповідних заходів, визначити які допоможе лікар. Навіть найбільш схильна до інсульту людина може уникнути його за умови правильно організованої профілактики, у той час як зовсім здорова — при малорухливому способі життя та наявності шкідливих звичок може «отримати» інсульт, не маючи до нього схильності.

Інсульт — хвороба не домашня, і ефективно її лікувати можна тільки в умовах стаціонару, особливо в перші дні й тижні після виникнення. При перших ознаках інсульту негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Пам’ятайте, чим швидше надана спеціалізована допомога, тим кращий результат.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь