Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення громадського обговорення щодо ліквідації: Соснівської гімназії Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та Соснівського закладу дошкільної освіти з 01.09.2025

Дата: 04.06.2024 14:46
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення громадського обговорення щодо ліквідації: Соснівської гімназії Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та Соснівського закладу дошкільної освіти Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, з 01 вересня 2025 року

1. Найменування організатора громадського обговорення : Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Золотниківської сільської ради (уповноважений орган).

2. Ініціатор громадського обговорення:   Золотниківська сільська рада

3. Мета: врахування думки жителів Золотниківської сільської територіальної громади щодо ліквідації Соснівської гімназії Золотниківської  сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та Соснівського закладу дошкільної освіти Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області

   Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту»:

- рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники)  

- рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності приймає його засновник (засновники)

- мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади;

- заклади дошкільної освіти утворюються з урахуванням соціально-економічних, національних, культурно-освітніх, духовних і мовних потреб за наявності дітей відповідного віку, необхідної навчально-методичної та матеріально-технічної бази, педагогічних кадрів, а також з дотриманням вимог санітарного законодавства

- розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

     4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

          Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

      Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та оптимізації шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

       Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів,                      вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей                             та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі                                у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. 

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування шкіл із малою наповнюваністю учнів.

        Відповідно до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 6 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 05 березня   2024 року №245): «За рахунок субвенції не здійснюється  з 1 вересня 2025 року фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 45 осіб».

          У Соснівській гімназії Золотниківської  сільської ради Тернопільського району Тернопільської області навчається 34 учні:

 

Клас

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

6-й

7-й

8-й

9-й

Всього

Учні

3

3

4

4

0

6

3

5

6

34

 

 

   У Соснівському закладі дошкільної освіти Золотниківської  сільської ради Тернопільського району Тернопільської області налічується 9 вихованців.

 

      Відповідно до аналізу перспективної мережі, на сьогодні єдиним оптимальним шляхом у вирішенні  проблеми  Соснівської гімназії Золотниківської  сільської ради Тернопільського району Тернопільської області та Соснівського закладу дошкільної освіти Золотниківської  сільської ради Тернопільського району Тернопільської області  є ліквідація  закладів. У разі прийняття такого рішення школярі та вихованці будуть забезпечені безкоштовним підвезенням до інших закладів загальної середньої освіти та дошкільної освіти Золотниківської громади. Питання працевлаштування вчителів Соснівської гімназії  та працівників Соснівського закладу дошкільної освіти вивчається.

Формат проведення громадського обговорення: пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 48115, вул.. Містечко, буд. 25 с. Золотники, Тернопільська область, Тернопільський район (Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Золотниківської сільської ради).  Публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладу загальної середньої освітит та дошкільного закладу громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом закладу із дотриманням усіх заходів безпеки.

До участі в обговоренні запрошуються мешканці Золотниківської територіальної громади у термін з 05 червня 2024 року  по 04 червня 2025 року.

    Дата та час проведення громадських слухань: 06.06.2024 р. о 09:00 год в приміщенні Соснівської гімназії.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:  48115, вул.. Містечко, буд. 25 с. Золотники, Тернопільська область, Тернопільський район (Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму Золотниківської сільської ради), електронна адреса: zolotnikiosvita@ukr.net

 

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення : КУЗЬМЕНЮК Ольга Іванівна – начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Золотниківської сільської ради   тел. 068 275 2565

7. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 15 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після узагальнення висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Золотниківської сільської ради та Відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Золотниківської сільської ради

    Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь в обговоренні проєкту рішення, що буде винесено на розгляд сесії Золотниківської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь