Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Що таке патронат над дитиною?

Дата: 13.05.2024 15:43
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Патронат над дитиною – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сім’я патронатного вихователя — це сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Хто може стати патронатним вихователем?

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має позитивний досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. Кандидат в патронатні вихователі має пройти спеціальне навчання та за результатами отримати рекомендацію.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в ст. 212 Сімейного кодексу України.

Термін перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя

Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та становить близько 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Оплата послуг із здійснення патронату над дитиною.

Патронатній сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних виплат:

• Соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (з 01.01.2024 року прожитковий мінімум становить: на дітей до 6 років — 2 563 грн; на дітей від 6 до 18 років — 3 196 грн.).

• Оплата послуг за здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (з 01.01.2024 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 грн.).

 

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, Ви бажаєте отримати додаткову інформацію щодо створення патронатних сімей або виявили бажання створити патронатну сім’ю, звертайтеся за адресою: 

 

Служба у справах дітей Золотниківської сільської ради

 

вул. Містечко, 25, с. Золотники Тернопільського р-ну Тернопільської обл.

 

Контактні телефони: (03551) 3-11-42, 3-11-44, (097)6452938.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь