A A A K K K
для людей із порушенням зору
Золотниківська громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Розлучення з іноземцем на що звернути увагу

Дата: 06.08.2021 11:42
Кількість переглядів: 288

Інтернаціональні шлюби сьогодні вже ні в кого не викликають подиву. Люди знайомляться в подорожах або ж в мережі Інтернет, одружуються, переїжджають один до одного. Однак через відмінність у національних традиціях, в уявленнях про роль чоловіка та дружини в сім’ї, ведення господарства у молодят досить часто виникають суперечки. На жаль, не кожне подружжя проходить таке випробування і тоді постає питання про розірвання шлюбу. 

Насамперед слід відзначити, що розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем в Україні здійснюється з урахуванням норм Закону України «Про міжнародне приватне право». Крім того, якщо між Україною та державою, громадянами якої є один з подружжя, укладено договір про правову допомогу в сімейних і цивільних справах, застосовуються його положення і в частині розірвання шлюбу.

Чи можна розірвати шлюб у позасудовому порядку?

За умови, якщо подружжя досягло між собою згоди та не має спільних дітей, розірвання шлюбу може здійснюватися органом державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до законодавства України. Якщо ж згоди досягти не вдалося, то доведеться звертатися до суду.

Розірвання шлюбу у судовому порядку

Слід звернути увагу, що у справах про розірвання шлюбу застосовується законодавство тієї сторони, громадянами якої є подружжя на момент подачі заяви. Якщо один з подружжя є громадянином однієї країни, а другий – іншої, то застосовується законодавство тієї країни, на території якої проживає подружжя.

Як вже зазначалося, між Україною та державою, громадянами якої є один з подружжя, може бути укладено договір про правову допомогу в сімейних і цивільних справах. Тож, при подачі заяви варто з’ясувати чи є такий договір з державою, громадянином якої є один з подружжя, та врахувати його особливості. Так, до прикладу, відповідний договір між Україною і Республікою Польща не передбачає розірвання шлюбу між громадянами Польщі українськими судами, не зважаючи на проживання подружжя на території України. Відтак з позовом про розірвання шлюбу доведеться звертатися до польського суду.

В тому ж випадку, коли не існує двостороннього міжнародного договору між державами, громадяни яких між собою зареєстрували шлюб, тоді українські суди можуть розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, або якщо на території України мала місце дія або подія, що стала підставою для подання позову. До такої події можна віднести укладання шлюбу між громадянином України і іноземцем на території України і видання відповідного свідоцтва про шлюб.

Бувають випадки, коли громадяни України уклавши шлюб з іноземцем переїжджають у країну іншого з подружжя. В такому випадку розірвання шлюбу відбудеться у країні перебування та за її законами, але в подальшому документ про розірвання шлюбу має бути легалізований в Україні, крім випадків коли країни домовилися про інше (наприклад, взаємне визнання таких документів).

Які документи потрібно подати до суду в Україні, щоб розірвати шлюб між громадянами різних країн?

До позовної заяви про розірвання шлюбу додаються:

 копії паспортів та реєстраційних номерів облікових карток платників податків позивача та відповідача (за наявності);

копія свідоцтва про шлюб;

копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності у подружжя дітей);

квитанція про сплату судового збору, крім випадків коли особа звільнена від сплати судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір»;

копія позовної заяви в перекладі на ту мову, громадянином якої є відповідач. Обов’язково необхідно врахувати те, що переклад позовної заяви має бути нотаріально посвідченим.

Вартість

Судовий збір за подання заяви про розірвання шлюбу в Україні складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році становить 908 грн.).

 За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися:

  • за телефоном Єдиного контакт-центру 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України);
  • Теребовлянське бюро правової допомоги 

за адресою: м. Теребовля, вул. Князя Василька, 104,а.

 тел. 3551(2-10-02), 0682372512.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь